Buckaroo: "De continuïteit van PIN-betalingen is bij Vertixo in goede handen"
Maar liefst één miljard betalingen per jaar, dat is wat Payment Service Provider Buckaroo op jaarbasis aan PIN- en e-commercetransacties verwerkt. Het mag duidelijk zijn dat de betrouwbaarheid van de onderliggende infrastructuur key is voor Buckaroo. "In de vier jaar dat we ons netwerk- en serverbeheer aan Vertixo uitbesteden, hebben we nog nooit een noemenswaardige storing gehad."
Aan het woord is Jan Willem Mannaerts, Head of Engineering bij Buckaroo. Deze Payment Service Provider biedt klanten een uitgebreid scala aan betaaldiensten, waaronder betalen via PIN-terminals, creditcards en online betaalmethoden zoals iDeal, PayPal, Klarna, Riverty en Apple Pay. De dienstverlening is uitermate bedrijfskritisch. Als iDEAL of PIN er in een bepaalde regio of bij een grote retailer even uit ligt, is dat direct voorpaginanieuws. “We zochten daarom een partij die begrijpt wat erbij komt kijken om 24x7 continuïteit te bieden”, zegt Jan Willem.
"Vertixo is een partij die begrijpt wat erbij komt kijken om 24x7 continuïteit te bieden"
Je hebt voor netwerk- en serverbeheer technische kennis nodig, maar ook mensen die begrijpen wat er nodig is om een bedrijfskritische omgeving 24x7 in de lucht te houden. Toen Buckaroo in 2020 op zoek was naar een partij voor het leveren van een betrouwbare internetverbinding vanuit twee Amsterdamse datacenters, pleegde Jan Willem daarom een telefoontje naar Arhnem. “Ik kende Vertixo toen al een jaar of vijf. Zij hadden geholpen toen één van onze klanten netwerkproblemen had. Ik leerde ze kennen als een uitermate kundige club. Want je denkt ‘hoe ingewikkeld kan een internetverbinding zijn?’ Nou, heel complex, zo bleek. Er zijn in Nederland gewoon heel weinig mensen met verstand van de onderste lagen van een IT-stack. IT wordt steeds vaker als software defined dienst aangeboden. Als er een probleem is op het niveau van bare metal – een server, een switch of apparatuur die een dark fiber belicht – dan weten maar heel weinig mensen van de hoed en de rand. Vertixo slaagt erin die mensen aan te trekken en aan zich te binden.”
Dat lukte de vorige leverancier van de internetverbinding niet. “Die partij werd overgenomen door een grote club. Toen een keer of drie achter elkaar de internetverbinding er een hele nacht uit lag, was voor ons de maat vol. Wij kunnen ons dat gewoon niet veroorloven”, zegt Jan Willem. “Daar kwam bij dat die partij ons ook niet op de hoogte bracht van onderhoudswerkzaamheden of andere situaties die konden leiden tot een storing. We kregen altijd pas achteraf informatie, als het te laat is.”
De dienstverlening van Vertixo betekende dan ook een behoorlijke verandering, zegt hij. “We hebben in drie jaar tijd nooit een verstoring gehad, hooguit eens een hiccup van een halve minuut die we zelf niet eens opmerkten. We kwamen er dan achter doordat er op die momenten direct een engineer van Vertixo aan de telefoon hangt. Zij zitten er bovenop. Hoewel we de internetverbinding driedubbel hadden uitgevoerd en er dus niets aan de hand is als eentje er even uit ligt, kregen we altijd vooraf een signaal als er onderhoud aan een van die verbindingen plaatsvindt. Vertixo is gewoon heel proactief.”
"De engineers van Vertixo zitten er bovenop. Ze zijn heel proactief"
Toch zegde Buckaroo de redundante internetverbinding stop. Jan Willem: “We hadden die lijnen nodig toen we de e-commerce betalingen nog verwerkten in een datacenter in Amsterdam. We hebben die hele dienst in 2023 echter naar de public cloud van AWS verhuisd. Tja, dan heb je geen separate internetverbinding meer nodig.”
Gelukkig betekende dit niet het einde van de relatie tussen Buckaroo en Vertixo. Want een jaar eerder breidde Buckaroo de PSP-diensten uit met PIN-betalingen door de overname van SEPAY. “En die dienst kunnen we niet in een public cloud onderbrengen omdat de software niet cloud native is. De SEPAY-software heeft hardware securitymodels nodig die AWS niet aanbiedt op een manier dat ze bruikbaar zijn voor ons. Daarom draait die software in een private cloud in een Nederlands datacenter.”
Dit keer vroeg Buckaroo Vertixo niet alleen om een redundante verbinding te leveren tussen de datacenters in Arnhem en Doetinchem, maar ook het beheer te doen van de switches, de servers en de virtualisatiecluster. “Eigenlijk alle onderste lagen van de stack”, vat Jan Willem samen. “Wij zijn zelf verantwoordelijk voor alle software. Maar het beheer van de virtualisatiecluster en alle fysieke componenten – de bare metal servers, de netwerkswitches – ligt bij Vertixo.”
Aan deze samenwerking ging geen uitgebreid selectietraject vooraf, bekent hij eerlijk. “Ik werk lang genoeg in de IT om te weten dat een traditioneel traject via een RfP en RfQ niet werkt. In dit vak draait het om vertrouwen. Wij werkten inmiddels al bijna drie jaar samen; indirect zelfs al acht jaar. Ik wist hoeveel kennis Vertixo in huis heeft en ook hoe proactief zij zijn. Ze stellen je eigenlijk nooit teleur. Als ik vandaag aangeef dat ik tijdelijk een extra server nodig heb, dan wordt die binnen een week opgehangen.”
"Ze stellen je eigenlijk nooit teleur"
Die proactiviteit bleek ook toen één van de Buckaroo-klanten te maken kreeg met een DDoS-aanval. “Nog voordat wij het in de gaten hadden, kregen we al een telefoontje van Vertixo dat er ineens wel heel veel verkeer plaatsvond. Een groep hackers probeerde het betalingsverkeer van die klant plat te leggen. Vertixo heeft er toen voor gezorgd dat de transacties geen hinder van de aanval ondervonden en dat die klant alle betalingen kon blijven ontvangen.”
Dat is niet de enige keer geweest dat Vertixo aan de bel trok over aangelegenheden waar ze niet verantwoordelijk voor zijn. “Nee”, lacht Jan Willem, “eigenlijk is het zo dat ik vaak eerst Vertixo maar even bel als wij ergens een storing hebben, omdat zij het via hun kanalen direct horen als er bijvoorbeeld een storing is bij KPN of iets dergelijks. Negen van de tien keer schatten zij goed in waar het aan ligt.”
Deze deskundigheid gecombineerd met een proactieve en flexibele houding is de reden waarom Buckaroo nu ook de OTA-omgeving van de supportsystemen gaat onderbrengen bij Vertixo. “Die software draait in de AWS-cloud, maar de hele ontwikkel- en testomgeving hebben we in eigen beheer. Voor zo’n omgeving is flexibiliteit belangrijk. Je hebt soms snel een extra server nodig. Die flexibiliteit vinden we bij Vertixo”, zegt Jan Willem.
Aan andere bedrijven die een partij zoeken voor netwerk- of serverbeheer geeft hij dan ook als tip mee: “Ga niet af op offertes, maar ga met partijen in gesprek. Vraag veel uit en kijk of je dan de juiste antwoorden krijgt. Dan merk je snel genoeg of de leverancier meer weet over netwerk- en serverbeheer dan jijzelf. Bovendien proef je dan ook wat de bedrijfscultuur is. Want uiteindelijk schuilt daarin het succes.”